Departamentul Siguranța Produselor Alimentare este o subdiviziune structurală a Instituției Publice „Institutul Național de Cercetări Aplicative în Agricultură și Medicină Veterinară” (IP INCAAMV) și este format din 2 grupuri de cercetare: ”Testarea produselor alcoolice” și ”Testarea produselor alimentare”. În cadrul subdiviziunii activează 9 cercetători științifici, dintre care 4 sunt doctori în științe inginerești.
Domeniile de activitate includ :
- Cercetări științifice în domeniul chimiei oenologice și alimentare;
- Elaborarea metodelor noi de încercări;
- Investigații de laborator a calității și siguranței produselor alcoolice și alimentare, conform cerințelor prevăzute de actele normative naționale și europene;
- Suport metodologic pentru laboratoarele întreprinderilor vitivinicole și alimentare.
Pentru testare se aplică metode prevăzute de OIV, reglementări tehnice (RT) și standarde naționale (SM), standarde europene adoptate în RM (SM SR EN, SM EN), proceduri specifice (PS) și metode specificate de producătorii echipamentului utilizat.
Sunt implementate: - Metode cromatografice de analiză: a) cromatografia de gaze (GC, GC/MS) pentru determinarea aldehidei acetice, esterilor, alcoolului metilic, alcoolilor superiori, aromatizatorilor sintetici, b) cromatografia lichidă de înaltă performanță (HPLC) pentru determinarea monomerilor complexului antocianic, a diglucozidului malvidinei, glucidelor și conservanților, aminelor biogene.
- Electroforeza capilară pentru determinarea acizilor organici (malic, lactic, tartric, citric și acetic), conservanților (acidului sorbic și benzoic), acidului ascorbic, cationilor și anionilor anorganici.
- Spectrofotometrie UV-VIS pentru determinarea: a) proteinei vegetale și amidonului, b) vitaminelor hidrosolubile din grupa B, c) beta-carotenului și licolenului, d) alfa-tocoferolului, e) conținutului total de substanțe fenolice, f) activității antioxidante.
- Metode volumetrice, gravimetrice, refractometrice conform practicilor uzuale.