Linia Anti-corupție instituțională:  +373 22 285 431

Recomandări privind prevenirea și combaterea bolilor în perioada de pârgă

Recomandări privind prevenirea și combaterea bolilor în perioada de pârgă

Controale fitosanitare

În perioada 08 – 11 septembrie 2025, specialiștii din cadrul Secției Imunologie și Protecția Plantelor Horticole a INCAAMV au efectuat controale fitosanitare în plantațiile horticole din sudul și centrul Republicii Moldova. Scop: prevenirea apariției și dezvoltării ciupercii Botrytis cinerea, la acumularea unui conținut de zahăr de 12 – 15% în boabe.

Botrytis cinerea (putregaiul cenușiu)

  • Una dintre cele mai periculoase boli ale viței de vie, mai ales în perioada de pârgă.
  • Poate afecta producția de struguri (soiuri de masă și pentru vin) în proporție de până la 100%.

Măsuri profilactice

Pentru soiurile sensibile (Chardonnay, Sauvignon, Aligote):

  • Desfrunzirea parțială manuală a butucilor (înainte de tratamente, la 12–15% zahăr).

Beneficii:

  • condiții defavorabile pentru dezvoltarea putregaiului;
  • intensitate redusă (de 2 ori);
  • eficiență sporită a produselor;
  • reducerea numărului de tratamente.

Figura 1. Desfrunzirea parţială a butucilor

Produse recomandate împotriva putregaiului cenușiu

ProdusDozaObservații
Ciprodinil + Fludioxonil0,75 – 1,0 l/haCu 7 zile înainte de păstrarea îndelungată (minim 60 zile)
Fenhexamid1,0 – 1,5 kg/haIdem

Protecția împotriva manei și bacteriozelor

Pentru prevenirea și combaterea acestor boli se recomandă produse pe bază de cupru:

ProdusConcentrațieDoza
Sulfat de cupru tribazic345 g/l3,0 – 5,0 l/ha
Sulfat de cupru tribazic400 g/kg2,5 kg/ha
Oxiclorură de cupru840 g/kg2,5 – 3,0 kg/ha
Sulfat de cupru + uree + amofos181+130+100 g/l4,0 l/ha
Amestec de Bordeaux (sulfat + hidroxid Ca)810 g/l4,0 – 5,0 l/ha
Sulfat de cupru200 g/kg5,0 kg/ha
Sulfat de cupru + hidroxid Ca770 g/kg5,0 kg/ha
Hidroxid de cupru576 g/kg2,3 – 3,0 kg/ha
Hidroxid de cupru + sulf150+300 g/l5,0 – 7,0 l/ha

Aceste tratamente contribuie și la coacerea mai bună a lemnului, sporind rezistența butucilor la temperaturi scăzute în iernile geroase.

Prevenirea și combaterea făinării viței de vie

Pentru soiuri sensibile, cu coacere tardivă sau neuniformă (ex. Muscat de Hamburg, Italia):

Se recomandă tratamente cu produse cu pauză de 4–5 zile înainte de recoltare:

ProdusConcentrațieDozaPauză
Sulf WG, WDG800 g/l3,0 – 6,0 kg/ha4–5 zile

Molia verde a viței de vie (Lobesia botrana)

  • În perioada de pârgă nu s-au înregistrat zboruri semnificative.
  • Generația a treia (în toamne calde și umede) este cea mai periculoasă pentru recolta aflată în coacere.

Zboruri observate: 01–05 septembrie 2025, în sud (r-n Cahul, r-n Cantemir): până la 20–25 fluturi/diurnă.

În plantațiile unde s-a depășit pragul economic de daună (10 ouă/larve la 100 ciorchini):

ProdusConcentrațieDozaPauză
Benzoat de emamectin200 g/kg0,1 – 0,15 kg/ha7 zile

Descarcă recomandările (PDF)


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *